Taolisi propagandakollaaže võis tellida väeosa osava fotograafi käest.
Foto: Maido Kikkas

 
 

Kogume mälestusi
teenistusest Nõukogude relvajõududes


Eestis on külma sõja uurimine viimasel pooleteisel kümnendil pälvinud üha suuremat tähelepanu. Perioodi sõjaajaloolise tahu uurimiseks algatas Eesti Sõjamuuseum 2005. aastal projekti «Eesti ja külm sõda», mille avalöögiks oli sama aasta sügisel korraldatud rahvusvaheline teaduskonverents «Eestlased külmas sõjas» ja vastavasisulise näituse avamine. Töö käigus kogutud teksti- ja pildimaterjal anti koos mõningate täpsustuste ja kommentaaridega välja ka raamatuna.

Raamatut koostades selgus tõsiasi, et eestlastest sõdureid ja ohvitsere Nõukogude Liidu relvajõududes pärast Teist maailmasõda pole seni piisavalt uuritud. Sellepärast käivitati uurimisprojekt «Eesti sõdur võõras mundris», mille ühe osana kogutakse andmeid nende meeste ja naiste kohta, kes läbisid ajateenistuse või teenisid ohvitserina Nõukogude relvajõududes.

Täna on tegu soodsa hetkega nende läbielamiste kaardistamiseks, sest ühelt poolt on huvialusest perioodist möödunud piisav aeg, et lasta liigsel ajalootolmul settida, teisalt pole aga mälestused ise veel ununenud. Sõnaga – on aeg asuda valdkonda põhjalikumalt uurima ja materjali koguma, seda nii akadeemilisel kui rahvapärimuslikul tasandil!

Kuidas isiklikud või sõbra/tuttava/sugulase meenutused teenistusest Nõukogude relvajõududes talletada?
Kõige lihtsam viis oma mälestuste jäädvustamiseks on täita elektrooniline ankeet aadressil www.esm.ee/ankeet. Ankeedi täitmiseks võib kuluda poolest tunnist mitme tunnini sõltuvalt sellest, kui palju on lugusid, mis väärivad meenutamist.

Kes soovib, võib ankeetküsimustikku täita ka paberil – huvi korral palume ühendust võtta telefonil 58 600 430 ja vastata suuliselt või jätta kontaktandmed, kuhu ankeet saata. Mälestuste kogumise kampaanias kutsume kaasa lööma ka neid, kes end võibolla ise suureks jutu- ja kirjameheks ei peagi. Te võite leida oma peidetud ande; lõpuks aga on iga fakt ja infokübe tervikpildi kujundamisel vajalik ja Teie saate anda sellesse oma panuse.

Olgu nimetatud, et kõik ankeeditäitjad on oodatud muuseumihoone remondi lõppedes 2013. aasta kevadel tasuta ekskursioonile Viimsi mõisas asuvasse Eesti Sõjamuuseumi ja muuseumi rasketehnika angaari. Lisaks on kõige jaburamate ja huvitavamate lugude autoritele ette nähtud eriauhinnad!

Lisainfo:
Katrin Paas
Projektijuht
58 600 430
katrin.paas@esm.ee

 
 
 
  Mõisa tee 1, 74001 Viimsi. K-L 11-18. +372 621 7410 info@esm.ee www.esm.ee Kuidas tulla?  
 
Kui teate kedagi, kes infokirja ei saa, aga peaks saama, andke teada – infokiri@esm.ee
.
Samale aadressile teatage palun, kui soovite end infokirja saajate seast eemaldada.