Tribüünist Vabaduse platsil sõidavad mööda Eesti suurtükiväelased.
24. veebruar 1928. Foto: Eesti Filmiarhiiv


 
Eesti Sõjamuuseum osaleb võistlusel "Tort isamaale 2013".
Foto: Eesti Sõjamuuseum
 

Vabariigi sünnipäevakuul
Sõjamuuseumis

Eesti Sõjamuuseum kutsub kõiki veebruaris muuseumisse, et osa saada mitmetest põnevatest üritustest.

Sõjamuuseumi Filmipäevik on lõpetamas talvist hooaega ning pakub ajaloohuvilistele 9. veebruaril kell 16.00 vaatamiseks Tallinna peaväljakust valminud dokumentaalfilmi „Vabaduse väljak vabaks” (2009). Linateos annab ülevaate Vabaduse väljaku ajaloost läbi aastakümnete, peatudes riigi esindusväljakut vorminud huvitavamatel sündmustel. Filmi juhatab sisse arhitektuuriajaloolane Mait Väljas, kes räägib Vabaduse väljaku ideest, kujunemisest ning ajaloost.

Vabaduse väljakul on 20. sajandil toimunud mitmed Eestit ja eestlaste saatust mõjutanud sündmused, siit on alguse saanud paljud olulised traditsioonid, näiteks kaitseväe paraadid. Kui 24. veebruaril 1919. aastal peeti Eesti Vabariigi esimesele sünnipäevale pühendatud paraade mitmes Eesti linnas, siis nendest võib ehk kõige tähtsamaks pidada Peetri platsil (Vabaduse väljaku nimi 1919. aastal) toimunud paraadi, millest võttis osa ka pea- ja sõjaminister Konstantin Päts.

Sõjamuuseum tähistab Eesti Vabariigi 95. sünnipäeva 21. veebruaril kell 16:00. Selle puhul oleme palunud kaitseväe paraadide ettevalmistamisest ja kommenteerimisest kõnelema kolonelleitnant Peeter Tali. Lisaks on võimalik tutvuda Harjumaa Muuseumi, Eesti Filmiarhiivi ja Eesti Sõjamuuseumi fotokogude baasil koostatud näitusega, mis keskendub Eesti Vabariigi aastapäeva pidulikule tähistamisele Harjumaal aastatel 1919–1939 ning vabariigi aastapäeva paraadidele.

Tänavu juba viiendat korda toimuva retseptivõistluse „Tort isamaale 2013” ideed tutvustab võistluse korraldaja ning Nami-Nami kokandusportaali eestvedaja Pille Petersoo, kes toob näiteid varasematel aastatel valminud töödest.

Maitsta saab spetsiaalselt antud ürituseks tehtud torti, mis on inspiratsiooni saanud kokaraamatust, mida roogade valmistamisel kasutas ka Maria Laidoner. Tegemist on 1899. aastast pärineva noortele perenaistele mõeldud käsiraamatuga, mille paljusid retsepte kiitis kindral Laidoner oma kirjades isiklikult.

Sünnipäeva puhul on kaetud pidulaud. Sissepääs tasuta. Üritusel osalemiseks palume registreeruda hiljemalt 18. veebruariks e-posti aadressil info@esm.ee või telefonidel 6217 410, 55 656 354.

Kristina Madisson-Laht
Eesti Sõjamuuseumi pedagoog-loovjuht

 
 
 
  Mõisa tee 1, 74001 Viimsi. K-L 11-18. +372 621 7410 info@esm.ee www.esm.ee Kuidas tulla?  
 
Kui teate kedagi, kes infokirja ei saa, aga peaks saama, andke teada – infokiri@esm.ee
.
Samale aadressile teatage palun, kui soovite end infokirja saajate seast eemaldada.