Hea infokirja lugeja,

Alanud on uus, 2013. aasta. Eesti Sõjamuuseumile tähendab see 20 aasta möödumist muuseumi tegevusest praeguses asukohas. Sest nimelt 19. juulikuu päeval 1993. aastal avati Viimsi mõisas esimene näitus kindral Johan Laidonerist, millest ajapikku on välja kasvanud tänane püsiekspositsioon.

Muuseum tähistab juubeliaastat mitme ettevõtmisega. Lisaks ajutistele näitustele avame kaks päris uut ekspositsiooniruumi – kübersõja toa ja Kaitseliidu näituse. Neist esimene on külastajatele uudistamiseks avatud alates märtsist, vabatahtlike kodukaitsjate näituse avame aga Võidupühaks. Värske väljanägemise on saanud ka muuseumipedagoogika ruum, mis võimaldab haridusprogrammidele kutsuda palju rohkem huvilisi kui seni.

20 aastat tähistab ühtlasi vanaks – või õigemini – täiskasvanuks saamist. Tuleb hakata mõtlema veel hiljaaegu lähiminevikuna tundunud sündmuste jäädvustamisele, enne kui need meelest läevad. Muuseumi tänavune fookus on meestel ja naistel, kes teenisid ajateenijate või ohvitseridena Nõukogude Liidu relvajõududes. Kindlasti on igas peres keegi, kes võib meenutada sündmusi teenistusest Kaug-Ida tööpataljonis või Põhja-Jäämeres seilanud tuumaallveelaeval. Mälestuste talletamine algab siit: www.esm.ee/ankeet.

Ning lõpetuseks. Sõjamuuseum ei ole vaid sõjanuie ja tanke eksponeeriv asutus, vaid me põikame ka kaunite kunstide maale. Veebruari lõpus avame II korruse galeriis FIAP-i kuldmedali vääriliseks hinnatud filmi- ja fotokunstniku Peeter Toominga (1939–1997) tööde väljapaneku. Külastajal tasub kindlasti vaadata originaalfotode tagakülgi – aastakümnetetagused templid fotobiennaalidelt Moskvas, Hong Kongis, Barcelonas, New Yorgis ja mujal räägivad iseenda eest.

Hüva juubeliaastat muuseumile ja tema külastajatele!



Kristjan Luts
Eesti Sõjamuuseumi direktor
 

 
 
    Muuseumikogu täiendused

Leitnant Eduard Tarieni perekond annetas Eesti Sõjamuuseumile
Eesti kaitseväe vormi elemendid
1926. ja 1936. aastast

Loe edasi
    Vabariigi sünnipäevakuul Sõjamuuseumis

Eesti Sõjamuuseum kutsub kõiki veebruaris muuseumisse, et osa saada mitmetest põnevatest üritustest.
Loe edasi
 
 
    Filmipäevik
lõpetab hooaja


Koostöös ettevõttega Ad Oculos Film jõuab Eesti Sõjamuuseumis 9. veebruaril kell 16.00 huvilisteni Tallinna peaväljakust valminud dokumentaalfilm „Vabaduse väljak vabaks” (2009).
Loe edasi
    Kogume mälestusi teenistusest Nõukogude relvajõududes

Eestis on külma sõja uurimine viimasel pooleteisel kümnendil pälvinud üha suuremat tähelepanu.
Loe edasi
 
 
   

Koolivaheaja töötoad

Kevadisel koolivaheajal
ootame
6-12-aastasi lapsi
Eesti Sõjamuuseumi töötubadesse!

Loe edasi

    Paberist
soomusauto tööleht


Meisterdamishuvilised, rõõmustage! Eesti Sõjamuuseumi poest on võimalik osta paberist soomuki töölehte, mille saab ise välja lõigata, kokku voltida ja liimida.
Loe edasi
 
 
 
 
   

Rasketehnikat tutvustavad ekskursioonid

Igal reedel kell 13.00 on võimalik osa saada Eesti Sõjamuuseumi rasketehnika ekspositsiooni tutvustavatest tasuta ekskursioonidest. Huvilised saavad enam kui 1500 ruutmeetrises näitusesaalis tutvuda kaitseväes kasutusel olnud sõidukite, roomikute ja soomukitega.

Ekskursioonile kogunemine muuseumi fuajees. Etteteatamisel on võimalik tellida ekskursioone ka muudel aegadel tel. 6217 410 või e-posti aadressil:
info@esm.ee

 
 
 
  Mõisa tee 1, 74001 Viimsi. K-L 11-18. +372 621 7410 info@esm.ee www.esm.ee Kuidas tulla?  
 
Kui teate kedagi, kes infokirja ei saa, aga peaks saama, andke teada – infokiri@esm.ee
.
Samale aadressile teatage palun, kui soovite end infokirja saajate seast eemaldada.